Savunma Sanayii'nde Rekor Büyüme

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sektörün geçen yıl yüzde 29 büyümeyle ülkenin en hızlı gelişen alanı olduğunu açıkladı. 416 görüşme ve toplantıyla yoğun bir yıl geçiren sektör, 2 yılda 20 milyar dolarlık sözleşmeye imza attı. 2025'in ilk ayında 1 milyar doları aşan yeni sözleşmeler imzalandı ve aylık ortalama bu seviyede kalması bekleniyor. Bu başarıda, gelişmiş platformlar, yeni seri üretime giren sistemler ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin büyük rolü bulunuyor. En fazla teslimat ABD ve NATO'ya yapıldı. 3,7 milyar dolarlık teslimatla ABD ve NATO, en büyük pazar konumunda yer alıyor. Türkiye, savunma sanayii ihracatında 11. sırada yer alırken, ilk 10'a girmek için çalışmalar devam ediyor.

87 Ülkeyle İş Birliği ve Milli Projeler

Türkiye, 87 ülkeyle savunma sanayii iş birliği anlaşması imzaladı. Milli Savunma Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu ekipman ve platformların seri üretimi için çalışmalar sürüyor. Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun genişletilmesi için yeni bir çalışma başlatılacak. Bu çalışma, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde yürütülecek. Milli Muharip Uçak KAAN projesinde ise her şey planlandığı gibi, hatta bazı süreçler daha hızlı ilerliyor. 6 uçağın üretileceği bu fazda, her uçağın farklı fonksiyon ve test faaliyetleri olacak. Uçuş faaliyetleri 2025 yılı için planlanıyor. Türkiye, sahadaki doktrinleri değiştiren teknolojiler sunarak, savunma sanayii alanında emsalsiz başarılar elde etti. Bu durum, Türkiye ile iş birliği yapmak isteyen ülkelerin ve firmaların sayısının artmasına yol açıyor.

Çelik Kubbe ve Savunma Sanayii Ataşeleri

Çelik Kubbe projesi kapsamında, ülkenin katmanlı hava savunma yapısı geliştiriliyor. Bu yapı, nokta savunmasından bölgesel savunmaya kadar farklı silah ve sensör sistemlerinin koordineli çalışmasını sağlayacak. Uzun menzilli ve yüksek irtifada kullanılan ürünlerin geliştirme çalışmaları devam ediyor. SİPER 2 ürününün üretim ve testleri sürerken, daha uzun menzilli ve yüksek irtifa versiyonları üzerinde de çalışmalar yürütülüyor. Başkan Görgün, 23 ülke için savunma sanayii ataşesi görevlendireceklerini duyurdu. Bu ataşeler, Türk savunma sanayii şirketleri ile yabancı ülkelerin kullanıcıları arasında köprü görevi görecek. Azerbaycan ve Pakistan'da halihazırda görev yapan ataşeler bulunuyor. Diğer ülkeler için atamalar devam ediyor. Bu atamalar, savunma sanayii sektörünün kabiliyetlerinin ilgili ülkelere aktarılmasını ve sektörün doğru alanlara yönlendirilmesini sağlayacak.